Emiatt aggódnak leginkább az építőiparban

A most tapasztalható bővülésben fontos szerepe van annak is, hogy az eszközök is jobbak: a korábbi svájci frank alapú hitelekhez hasonlító kondíciókat biztosítanak a forint alapú, fix törlesztőrészletű termékek. Jobb előjel, hogy míg 2001 és 2008 között a korábbi konstrukciók mellett hektikusan változtak a lakáspiaci tranzakciók és rövidtávú kiugrások voltak, addig most stabilabb a felívelés – mondta el a szakértő.

Kitért rá, hogy a lakásindex már meghaladta a válság előtti szintet és a fajlagos lakásárak az egész régióban emelkedtek. Ugyanakkor Magyarország ebben lemaradt: Budapest a környező országokhoz képest messze megfizethető, míg országon belül felfelé lóg ki. A fellendülés ugyanis leginkább a főváros környékén, Északnyugat-Magyarországon , a Balaton térségében és Debrecennél jelentős.

Térszerkezeti okokból az autópályák közelében is érezhető a növekedés. A leginkább meghatározó faktor a nyugat, a főváros, és a nagyvárosok közelsége, elérhetősége.

Soóki-Tóth Gábor szerint országosan a 10-30 millió forintos és 20-40 négyzetméter közötti ingatlanokra nagy a kereslet, de már jelentős vásárlóerő van efölött is. Az agglomerációban, Pest megyében az árszint inkább lejjebb tolódott, nőtt a családi házak aránya, dominánsabb a saját célra való építkezés. Vidéken a mainstream vásárlóerő 5-15 millió között és 25-75 négyzetméter között koncentrálódik.

Az ingatlanárak pedig Budapesten szállnak el a leginkább (a fajlagos ár 500-600 ezer forint négyzetméterenként). Országosan a vidéki átlagár négyzetméterenként 200 ezer forint körül alakul.

A panelek fajlagos árcsúcsa 350-370 ezer forint, ezek a csúcsértékek főként a XI. és XIII. kerületben tapasztalhatók. A szakértő ezt a folyamatot egy vízbe dobott kőhöz hasonlította: az árak emelkedése évekkel korábban elindult, de a hullám csak most érte el a peremkerületeket.

Az újépítésű lakóingatlanoknál azonban már az is látszik, hogy a kormány csodafegyvere, a CSOK már kezd kifáradni, amit a kivitelezők is belekalkulálnak már az árakba – véli az ingatlanpiaci szakértő.

Forrás: http://www.napi.hu/ingatlan/emiatt_aggodnak_leginkabb_az_epitoiparban.637779.html

Megosztás Tweet Pin it

Hozzászólás írása

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + 17 =

Comments