Társasházban lakik? Jönnek a komoly bírságot hozó ellenőrzések!

A társasházak lakói számíthatnak a katasztrófavédelem újabb tűzvédelmi ellenőrzéseire. Az előírásokat figyelmen kívül hagyók lakásonként több százezer forint bírságot kockáztatnak. Legutóbb 2043 lépcsőházat vizsgáltak Magyarországon, és összesen 3185 hiányosságot tapasztaltak.

A társasházak tűzvédelmi célú ellenőrzése egy előre meghatározott ütemterv alapján történik, de a katasztrófavédelem szúrópróba-szerűen is végez ellenőrzéseket – mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a 24.hu kérdésére, melyről az Inforadio.hu számolt be.

Elsősorban a menekülési útvonalként is használható folyosók, valamint kijáratok használhatóságát vizsgálják, továbbá valamennyi előírt tűzvédelmi használati szabály – például tűzvédelmi berendezések, elektromos hálózat, villámvédelem – betartását is. Az ellenőrzések a társasházak közös használatú helyiségeire terjednek ki. Legutóbb tavaly ősszel ellenőrizték a katasztrófavédelmi kirendeltségek a középmagas és magas lakóépületekben a tűzvédelmi használati szabályok betartását.

A katasztrófavédelem honlapja ezzel a címmel számolt be az ellenőrzés eredményeiről: “A helyzet javult, de még mindig sok a szabálytalanság”. Hogy mennyire sok, azt mutatják a közölt adatok: összesen 1355 ellenőrzést tartottak a lakóépületek területén, 2043 lépcsőházban. Mindezek során 3185 hiányosságot tapasztaltak. A hatósági ellenőrök a használati szabályok vizsgálatakor 280 esetben azt állapították meg, hogy a közös tereket nem a rendeltetésük szerint használták a lakók. Például a szemétledobó-helyiséget, a villanyóra-szekrényt, illetve a liftgépházat tárolásra használták, az egyik épületben egy tároló helyiségben laktak is, három épület pincéjében pedig probánbután gázpalackot tároltak.

A tapasztalt hiányosságok megszüntetése érdekében a kirendeltségek minden esetben megtették a szükséges intézkedést. A végrehajtott 1355 ellenőrzés kapcsán 110 esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot (leggyakrabban a menekülési útvonalon történő tárolás, illetve a menekülési útvonal leszűkítése miatt), 781 esetben hatósági felhívással éltek és kiadtak 38 kötelezést is. A szabálytalanságok megszüntetését folyamatosan figyelemmel kísérik, szükség esetén utóellenőrzést tartanak, valamint további intézkedést kezdeményeznek.

Forrás: http://www.napi.hu/ingatlan/tarsashazban_lakik_jonnek_a_komoly_birsagot_hozo_ellenorzesek.631765.html

Megosztás Tweet Pin it

Hozzászólás írása

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × három =

Comments